Resultatene av Hindø Kaffebrænderi sin kaffetest! Sjekk hva utenlandske kaffeproffer tenker om den norske kaffen!

Om Hindø Kaffebrænderi nevnte jeg på sommeren. Da fikk jeg to fantastiske alternativer fra Hindø. Først delte jeg Hindø Bålkaffen med dere i min instakonkurranse, og andre fikk jeg lov til å teste og skrive en produktanmeldelse, for de som ikke hadde mulighet til å prøve den. Hvordan er egentlig denne kaffen som kommer langt fra Nord-Norge? Og er det verdt å kjøpe den?

Hvordan gjenkjenne en god kaffe?

Jeg er en vanlig kaffekjerring og kan raskt og enkelt si om jeg liker en kaffe eller ei, men min personlige smak kan variere mye fra smaken til andre. Hvordan kan jeg gjenkjenne om en kaffe egentlig er en høykvalitetskaffe eller ikke? Svaret fikk jeg ved hjelp av baristaen jeg kjenner best: min storebror.

Testpanel 1 – barista og prosjekt leder

Piotrek Podkolinski har jobbet med kaffe i mange år, først som barista og etterpå som headbarista. For en stund siden var han prosjektleder og spesialist innen bl.a.  barprodukter i gourmetbutikken Deli i Warszawa. 

Vi har to helebønner-kaffer å teste: en kaffe fra Etiopia og en fra Columbia, såkalt Bålkaffe. For å få det beste fra kaffene bestemmer Piotrek å brygge dem i Chemex.

Første prøving

En av tingene som overrasker meg etter den første kaffeprøvingen er den store forskjellen mellom de to kaffene.

Den etiopiske kaffen er utrolig aromatisk og har en skikkelig fruktig smak. Du kan finne masse forskjellige smaktoner i den. Den er veldig spennende å prøve spesiell for de som leter etter nye kaffe-opplevelser og har aldri prøvd en kaffe fra Etiopia (som jeg).

Bålkaffen har en fyldig smak. Det overrasker meg ikke, men det er bare fordi jeg pleide å drikke mye kaffe i Columbia. Den vekker i meg gode smaksminner og lar meg finne nøyaktig hva jeg forventer: en skikkelig, velsmakende kaffe.

Piotrek sier at begge kaffene er virkelig gode og at de er verdt å ta fram til andre. Han har en venn som selv driver en kaffebrenneri og kan ta en titt på de norske kaffene. Det gleder jeg meg til!

Testpanel 2 – head roaster og medeier av kaffebrenneri Czarna Fala (Svarte Bølge)

Hvordan gjenkjennes høykvalitetskaffe / Hva påvirker kaffen sin kvalitet

Konrad Konstantynowicz tester kaffe regelmessig. Å finne høykvalitets kaffebønner er avgjørende for å få tilfredsstillende resultater i hans jobb. Han forklarer meg hva det er som påvirker at en kaffe skal være god eller ikke. Fargeskiftelse av kaffebønner, brenntemperatur, kaffeduft, såkalt «crack» (utviklingstid av hele prosessen)… alt dette må roaster være oppmerksom på. Effekten bør være kaffebønner som er godt brent både fra ut- og innsiden.

Det høres svært komplisert ut! Visste dere for eksempel at om man brygger kaffen lys, skal den gi bredere aroma-rekkevidde enn når man brygger den mørk, men om den ikke er brent nok, vil den ha en ubehagelig syrlig smak og den skal mangle sødme? Jeg begynner å forstår hvor enkelt det er å gjøre en feil i hvert eneste skritt av bryggingen. Med dette er jeg kjempeimponert over roasterene sin jobb og lar meg sette pris på hver eneste smakfulle kaffekopp jeg har drukket.

Panelets kommentar

Kaffe Etiopia

En fruktig kaffe. Søt og overraskende rund for en etiopisk kaffe. Mens Piotrek lukter pæreduft, kjenner Konrad et hint av vingummi, og jeg føler solbær. Begge guttene sanser overmoden frukt. Etter kaffen er avkjølt, får den en merkbar antydning til mango og pasjonsfrukt. Dette er interessant, men kaffen smaker bedre før, så det anbefales å drikke den varm.

Bålkaffen

En fyldig, godt balansert kaffe. Guttene finner en duft av tomatsuppe, røkt paprika og tørket sviske. I smaken føler man dem derimot ikke. Den minner dem også en te: god svart te med sitron. Den er kjempedeilig. «En perfekt hverdagskaffe», «god til alle formål», sier de.

Bør man prøve eller ikke?

Jeg lurer på om dere innser det samme som jeg: at roasters fra små lokale brennerier legger virkelig mye hjerte i hva de gjør. De har enorm kunnskap som stadig øker og de krever mye fra sine produkter som de representerer personlig. De selger ikke en kjedelig kaffe som man skal bare helle i seg og glemme. De tilbyr en deilig tur over smaksopplevelser. Lidenskapen kan jeg se i øynene til Konrad når han snakker om kaffe, og kan jeg smake i Hindø sin kaffe.

Å kjøpe en høykvalitets kaffe fra et lokalt brenneri er et definitivt «må prøve» til alle som sier at de liker kaffe. Det kan være en god gave både til deg selv og til de andre. Men vær forsiktig! Etterpå kan det være litt vanskelig å komme tilbake til å drikke en gjennomsnittlig, endimensjonal kaffekopp.

Noe ekstra

Ta en titt her for å sjekke hva deilig Hindø brygger nå.

Sjekk min instagram for å delta i en konkurranse hvor du kan vinne Hindø Bålkaffe! 😊


Dette kan interessere deg: