Første forsøk på å spise alene og første bestikk å kjøpe kan bringe mye emosjoner. Nede skriver jeg noen tips hvordan velge første bestikk og presenterer en liste over barnebestikk laget av norske bedrifter. Velkommen å lese 😊

Når barna begynner å spise med bestikk alene?

Som alltid, er det ulikt fra barn til barn. Jeg hørte at vanligvis mellom 9 til 19 mnd har barna lyst til å prøve å spise med skje og gaffel. I disse månedene elsker barn å kopiere foreldrene og hver dag gjør de det bedre. Så om du spiser sammen med barnet ditt vil hun/han bli interessert i hva gjør du med bestikket og vil raskt finne ut hvordan det kan brukes. Om barnet ditt er eldre og ikke spiser med bestikk alene, ikke bekymre deg, til 18 års dagen skal nok han/hun klare å gjøre det 😉 Gi i alle fall barnet ditt et godt eksempel, tid og beundre hvor flink han/hun er 😊

Hva slags første bestikk gir man til barn?

Bestikk til barn bør være komfortabel og sikkert å bruke. Formen må passe små hender og en liten munn. Sjekk om bestikket ikke er for langt for barnet ditt. Unngå skarpe elementer, sjekk at gaffel og kniv har uskarpe ender, og at bunnen av håndtaket til bestikket er butt.  Materialet som brukes ved produksjon må være av høy kvalitet, sørg at det er i samsvar med det europeiske regelverket.

Noen tips til

  • Det anbefales at første skje lages av et lett og mykt materiale, noe som ikke er tungt å holde.
  • For å rengjøre bestikket effektivt anbefales enkle former hvor skitt ikke lett samler seg. At det er velegnet til oppvaskmaskin er definitivt et ekstra pluss.
  • Om barnet ditt ikke er interessert i å spise vanlig mat, kan du kjøpe ham/henne et mer fargerikt bestikk som kan være morsommere å bruke. Eller om du har mulighet, la barnet velge bestikket selv. Det er flott til å bruke noe som barnet liker best, selv om det noen ganger ikke er helt vår smak 😉

Det er så utrolig spennende når barn begynner å prøve å spise med bestikk selv! Jeg står  nå foran valget av første bestikk til dattera vår selv. Det er et bredt utvalg av fantastiske danske bestikk på nett, men jeg er ganske sta og klarte likevel å finne noen norske. Nedover kan dere ta en titt på de jeg har funnet og liker best!


LISTE OVER UTVALGTE NORSKE BARNEBESTIKK

Th.Marthinsen

Th.Marthinsen er bedriften som har lengst tradisjon blant listen. De ble etablert i 1883. Bestikkene deres designes og lages i Norge. De lages i sølv. Du kan finne hos dem både tradisjonelle og moderne serier, slik at du enkelt kan finne noe som passer både din og barnets smak. En av dem, Safari-serien, ble verdsatt selv av Norsk Designråd med utmerkelsen for Godt Norsk Design.

Bestikkene skilles mellom bestikk til junior og «Mitt første». Fra bestikkene til Junior kan du velge mellom mer enn 20 motiver!  Lengdene er så forskjellige at du kan enkelt velge en som passer best til barnet ditt: babyskje: ca. 11cm, barneskje: 13,2-16,2cm, gaffel: 13,7-16,6cm, baby-gaffel(!): 11-12,8cm og kniv: 15-18,5cm.

«Mitt første» er spesielle skjeserier. De kommer med gravering i skjebladet «Min første sølvskje» eller «Min dåpsskje» (men du kan også kjøpe dem uten gravering). Du kan velge fra skjeer med over 18 motiver. De pakkes i spesielle esker med rangledyr. De kan også sendes sammen med gaffel med samme stil.

Du kan bestille gravering med navn og dato på de forskjellige Th.Marthinsen barneproduktene.

https://www.thmarthinsen.no/mitt-foerste

https://www.thmarthinsen.no/junior


EIKbarn

Bilde fra eikbarn.no

EIKbarn tilbyr bestikker i stål, sølv og sølv-plett. Alle bestikkene designes i Norge av Anita K. Plyhn og Oddny H. Møyland. Stålbestikker finnes i sett. De preges av søte bilder som barna enkelt kan like.

Skje i stål finnes i 13-15cm lengde, gaflene 15-15,5cm, knivene 17,5cm og babyskje 12,5cm. Alle kan vaskes i oppvaskmaskinen. Bestikket av stål lages dessverre i Asia.

Produktene i ekte sølv er mer elegante og har graverte romantiske motiver. Dessuten kan alle graveres med navn og dato (mot ekstra kostnad). De lages i Norge. De selges både i enkeltvis og i barnesett. Bestikk i sølv har en lengde på: babyskje: 11,2cm, skje 14,5cm gaffel 14,5cm, kniv 16,5cm. Knivene er skarpslipt.

Bestikk i sølv-plett er et prisalternativ mellom stål og ekte sølv. Som bestikkene i sølv, er de laget i Norge. De har også fine romantiske motiver, og kan graveres med navn og dato. Du kan kjøpe dem i 2-delers sett som består av skje og gaffel (14,5cm lengde). Du må vaske dem for hånd.

Hos EIKbarn finnes det også gavesett som består av en barneskje og grøtskål.

https://eikbarn.no/privat/produktgrupper/bestikk


Pia og Per

Bilde fra piaogper.no

Pia og Per er preget av søte jentete produkter. Hos dem kan du finne skjeer, gafler og kniver laget i stål med motiv i sølv og glassemalje. Motivene på bestikkene er som på de andre produktene deres, og det er: hjerte, sommerfugl, krone, traktor, bil og bal. Bestikkene er designet i Norge, men lages i utlandet. De er ca. 14cm. lange. Det kan graveres navn og dato på dem. Du kan kjøpe bestikk separat, men når du velger flere bestikkdeler, kan du få en gaveeske for dem. Noen deler til bestikket kan oksidere fortere når de vaskes i oppvaskmaskinen, men en liten hint fra Pia og Per: du kan pusse dem lett over med en klut og de blir fine igjen!

https://www.piaogper.no/butikk/bestikk-og-servise


My1personaltoy

My1personaltoy tilbyr den sikreste versjonen for første bestikk: bestikk laget i silikon. Det designes i Norge, men lages i Shanghai. Materialet er godkjent til å bruke til mat. Dessuten har det ingen skarpe kanter, er klistrete og lett, som gjør lett å holde i en liten barnehånd. Det er praktisk å vedlikeholde fordi det kan vaskes i oppvaskmaskinen og det kan brukes i mikrobølgeovnen. Bestikket har skje på en side og en gaffel på den andre siden. Det finnes i fire forskjellige pastell farger: blå, grønn, rosa og gull. Du kan kjøpe bestikket separat, i par (da er det billigere) eller med en matchende spisefat. 

Hint! Nå kan du vinne bestikket ved å delta i vår instagram konkurranse! Ta en titt her

https://www.my1personaltoy.no/search_result?keywords=bestikk