Multesyltetøy er et uatskillelig symbol på nordisk matkultur og et eksemplarisk produkt Nordmenn kan være stolte av å vise fram til utlendinger. Vi er utrolig heldige som har et så bredt utvalg av multesyltetøy å velge mellom.

I dag har jeg gleden av å presentere dere en Liste Over Norske Multesyltetøy. Er du kjent med dem og prøvd alle sammen? Eller kjenner du kanskje et multesyltetøy til som ikke finnes på listen? Nyt innlegget og legg gjerne igjen en kommentar under teksten.

Askim

Dette syltetøyet inneholder opptil 60% multebær! Den syltes på en gammeldags måte med gode modne bær og med sukker. Bærene håndplukkes i Sverige og Finland og deretter lages de i Østfold. Syltetøyet inneholder konserveringsmidler, merkverdig: ingen surhetsregulerende middel. De selges i glasskrukker på 370g.

Ingredienser: Multe (60%), sukker, fortykningsmiddel (pektin), surhetsregulerende middel (sitronsyre), konserveringsmiddel (natriumbenzoat og kaliumsorbat)

Brimi

Syltetøyet lages av 50% bær.  Den har en ganske interessant konsistens: Delene fra bærene er større enn i de andre syltetøyene og de flyter i væsken. Oppskriften ble utviklet av kokk Arne Brimi som påstår å basere produktene sine på naturen ved for eksempel å unngå kunstige tilsetningsstoffer. Merkverdig: selv om Brimis Kjøkken AS er fra Innlandet, så er moltesyltetøyet dems et av produktene som lages hos Lisa AS (les om dem nedenfor). Syltetøyet inneholder konserveringsmidler. De selges i glasskrukker på 210g.

Ingredienser: Molte, demerarasukker (råsukker av sukkerrøyr), stivelsesmidlet pektin, sitronsyre, konserveringsmidler (natriumsbenzoat og kaliumsorbat)

Coop

Det lages av 40% bær. Den inneholder konserveringsmiddel. De selges i en ganske stor 500g glasskrukke til en rimelige pris. De produseres til Coop av Trøndelags Røra Fabrikker AS.

Ingredienser: Multe (40%), sukker, vann, surhetsregulerendemiddel (sitronsyre), fortykningsmidler (pektin, johannesbrødkjernemel), konserveringsmiddel (kaliumsorbat)

El Dorado

Syltetøyet lages av 45% multer. Den har den laveste mengde av karbohydrater og står rett etter Lisa syltetøy i den laveste mengden tilsatt sukker. Merkverdig: den tilsettes også askorbinsyre, noe som er interessant fordi molter er kjent for sitt høye nivå C-vitamin. Den selges i det største glasset som inneholder 540g syltetøy.

Ingredienser: Multe (45%), sukker, vann, fortykningsmiddel (pektin), surhetsregulerende middel (sitronsyre, kalsiumlaktat), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), antioksidant (askorbinsyre)

Hervik

Dette syltetøyet inneholder 45% bær. Det er den eneste som ved sin produksjon bruker ingen konserveringsmidler! En hyggelig overraskelse til: mangelen på konserveringsmidler påvirker ikke mengden av tilsatt sukker. Med mengden karbohydrater står den midt i Multesyltetøy-listen. Interessant kan det også være å nevne at mengden proteiner er høyere enn de fleste andre syltetøyene. Syltetøyet produseres i Rogaland Konservefabrikk i glass på 320g. Deres «hipster» etikett refererer til natur og naturlig sunn mat.

Ingredienser: Molte (45%), sukker, vann, fortykningsmiddel (pektin), surhetsregulerende middel (melkesyre, kalsiumsitrat)

Lerum

Syltetøyet lages på den ekte gamlemåte, da oppskriften kom fra oldeforeldrene til dagens eiere, noe som betyr at historien til syltetøyet går tilbake til året 1907! Syltetøyet inneholder 50% molte, som plasserer den i ledelsen av de «molteste» syltetøyene på Multesyltetøy-listen. Den selges i glasskrukke på 380g. En liten ulempe til syltetøyet er bruken av konserveringsmiddel. På en annen side, en ekstra søt ting, er at under lokket til glasskrukken står en kode som man kan registrere på Lerum sin nettside og prøve å vinne en sekk med «saft, syltetøy og hyggelege overraskingar». Vinneren trekkes hver måned! Og sist, men ikke minst: Lerum tilbyr oss to oppskrifter med multesyltetøy. Du kan bli inspirert av dem her.

Ingredienser: Molte (50%), sukker, vann, fortykningsmiddel (fruktpektin), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), surhetsregulerende middel (sitronsyre)

Lisa

Syltetøyet som leder an med sitt bærinnhold: den lages av 60% multebær! Den selges i ganske store glasskruker på 420g. Glasset har en praktisk bred form, noe som lar oss ta syltetøy fra krukken lettere enn fra en vanlig glass med smal hals. Designet til produktet er en perfekt blanding mellom retro og moderne stil. En liten ulempe ville er innholdet av konserveringsmidler og, for de som er mer forsiktig med kontroversielle stoffer, karragenan som fortykningsmiddel. Sukkermengde overskygger dem likevel: dette syltetøyet har den minste mengde av tilsatt sukker.

Ingredienser: Multe (60%), sukker, vann, fortykningsmiddel (karragenan), surhetsregulerende middel (sitronsyre), konserveringsmidler (natriumbenzoat og kaliumsorbat)

Lisa produserer også gourmet rørte multer. De selges i glasskrukker på 250g. Dens innhold ligner på syltetøyet, men næringsinnhold er svært forskjellige. Den inneholder mindre multer og fett, men mer karbohydrater og proteiner enn multesyltetøyet.

Løiten

Dette syltetøyet gjenkjennes med sitt svarte, elegante glass. Designet skiller seg absolutt ut fra de vanlige krukkene av hvite etiketter og lokk. Dessuten bestemte bedriften seg for å bruke en gul gotisk font, som hinter om at produktene er tatt rett fra et kongelig bord. Et lite 200g glass gir oss en følelse av å få noe eksklusivt. Syltetøyet lages på basis av en tradisjonell oppskrift (Løiten Brænderi har laget syltetøy siden 1936). Den er kjempesøt: med sine 47,7g sukkerarter per 100g rangerer den definitivt først som den søteste. Den inneholder dessverre konserveringsmidler (og for de kjempeforsiktige: også karragenan som fortykningsmiddel).

Ingredienser: Sukker, multer, vann, fortykningsmiddel (karragenan), surhetsregulerende middel (sitronsyre), konserveringsmidel (kaliumsorbat, natriumbenzoat)

Molta

Syltetøy lages, som bedriften forsikrer oss om, av verdens nordligste molter. De plukkes på Finnmarks øyer på 71° nord. De som plukker dem er øyboerne med god kjennskap for å velge perfekt plukketid for å få det beste fra molten. Molta syltetøy inneholder dessverre konserveringsmiddel, men den har kort koketid (og det betyr høyere innhold av bevart vitaminer og mineraler), og den tilsattes ingen vann! Jeg hadde ikke mulighet til å prøve den, men med disse egenskapene høres syltetøyet deilig ut. En bekreftelse på dette er en anerkjennelse av produktet av Matmerk, som tildelte syltetøyet Spesialitet merkeordningen. (For å lese hvordan Spesialitet-merket tildeles klikk her). Syltetøyet selges i små glasskrukker på 120g.

Ingredienser: Molte, sukker, konserverings- og fortykningsmiddel

På nett står dessverre ingen informasjon om syltetøyets næringshold.

Moltemor

Moltemor lager syltetøy av bær som har vokst i arktisk natur under midnattssolens lys, som ifølge skaperne, gir bærene en naturlig, fyldig sødme på grunn av sin lange modningstid. Moltemors syltetøy er laget etter gamle velbrukte lokale oppskrifter og for hånd. Hjemmelagde metoder og en liten produktskala gjør det vanskelig å si en nøyaktig næringsinnhold etter koking. Syltetøyet selges i inntil tre forskjellige størrelser på glasskrukken: 120ml, 280ml, og 435ml. Bedriften selger også moltegele i glass på 120ml og 435ml.

Ingredienser: Molter, ca 26 % tilsatt sukker og pektin

Nora

Nora er et merkevare av Orkla Foods Norge, som gjør det litt ironisk at det står «hjemmelaget» på etiketten til syltetøyet. Ellers har syltetøyet en stor fordel: den inneholder 50% bær, som plasserer den mellom de bedre produktene. Syltetøyet inneholder konserveringsmiddel. De selges i glasskrukker på 300g.

Ingredienser: Multe (50%), sukker, vann, fortykningsmiddel (pektin), surhetsregulerende middel (eplesyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat)

Rema1000

Syltetøyet lages av… Rogaland Konservefabrikk. Den inneholder 45% multebær. De selges i glasskrukker på 375g. De tilsettes konserveringsmiddel også. Deres største fordel: kanskje den lettest tilgjengelige. De kan kjøpes hvor som helst, fordi de selges (selvfølgelig) i Rema1000 butikkene.

Ingredienser: Multe (45%), sukker (27 %), vann (27%), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), fortykningsmiddel (pektin), surhetsregulerende midler (sitronsyre, kalsiumlaktat)

Næringsinnholds tabell