Tøybind og dagbind vekker mye følelser. Fra en definitivt nei og avksy, til entusiasme for sitt pene utseende, praktiske bruk og sin miljøvennlighet. Det finnes i alle fall mange kvinner som gjenbruker bind, og ikke færre som vurderer å begynne med det. Dagens innlegg dedikerer jeg til dem. Her kan dere finne de som syr tøybind i Norge og finne noe som passer best din smak.


Aimee Bjerkan

Aimee Bjerkan syr tøybind til dag, natt og postpartum (med to forskjellige typer absorberende form), og truseinnleg i to forskjellige mønstre: til vanlige truser og til string. Ettersom Aimee syr i less-waste ånden, pleier hun å bruke bomull som kommer fra rester av materialer fra andre prosjekter. For å sikre at bindet sitter godt fast, liker hun å lage veldig breie vinger. For lukking bruker hun plastic-knapper, noe som ifølge hennes erfaring gjør bindene mer komfortable.

Stoff: jersey mot huden, French terry i bambus som absorberendelag, vevd bomull som ytterste lag.

Bindenes pris: 40 – 115kr; 415kr for prøvepakke (med en våtpose inkludert)


Kinemor

Bildet fra Kinemor sin facebook side

Kinemor har nettopp tatt sine første trinn i å sy tøybind. De gjennomgår fortsatt testing, men det er mulig å kjøpe dem. Til nå er det indre laget sydd av bambus hamp fleece og bambus bomull fleece og det ytre lag med windpro fleece.  Tøybindene skiller seg ut med sine fancy tegnemønstre.


NanaDuodji

Bildet fra Nana Duodji sin facebook side

NanaDuodji syr tøybind i 6 forskjellige størrelser: fra XS, som faktisk er truseinnlegg, til XXL, et 3-lag tøybind. Man kan også bestille materiell med ett lag ekstra (for 20kr), eller et lag mindre (-10kr). Mot trusa brukes ensfarget velour, som ifølge syeren, forhindrer at bindene glir. Hos Nanaduodji kan man også bestille mønster og materiale etter eget ønske.

Stoff: jersey mot huden; bambus/bomull fleece som absorberende lag; PUL som sperrelag; velour som ytterste lag

Bindenes pris: fra 70 kr til 160 kr


Rødhette

Bildet fra Rødhette sin facebook side

Rødhette har kanskje det bredeste utvalget av mønstre og størrelser. Hos henne kan vi kjøpe truseinnlegg, stringbind i 4 forskjellige mønstre og tøybind i 6 størrelser. De største bindene (XL og XL lang) dedikeres spesielt til netter og etter fødsel. Her kan vi også kjøpe små vanntette bindposer. Dessuten begynte Rødhette å hjelpe afrikanske jenter ved å sende sine egne bind til dem.

Stoff: bomull, jersey, bambus, flanell eller hemp mot huden; hemp/bambus som absorberende lag; polarfleece eller windproofleece som sperrelag

Bindenes priser: fra 75 kr – 160 kr

PS Snart kan dere lese mer om Rødhettes sine produkter og hennes hjelp til afrikanske jenter i et av de kommende innleggene mine😊 !


Ruli Tøbind

Bildet fra Ruli Tøybind sin facebook side

Bindene til Ruli har kjempefine mønstre og fantastiske former. Ruli syr dagbind, nattbind, truseinnlegg, stringtruseinnlegg og mikrostringtruseinnlegg. Dessverre er det litt vanskelig å si noe mer om dem. Etter noen forsøk, har jeg ikke fått svar verken på instagram, mail eller på facebook gruppen. Det var synt fordi tøybindene er noen av de fineste jeg har noensinne sett. Så kanskje det er verdt at dere prøve å kontakte henne likevel 😉


Udiskre

Bildet fra Udiskre sin facebook side

Tøybind og truseinnlegg til Udiskre lages med nøye gjennomtanke. Her er fokus både på komfort og kampen mot skam av menstruasjoner og inkontinens. Tøybindene lages av fire lag materiell som sikrer absorbering av fuktighet slik at man ikke må bry seg om noen lekkasjer. Bindene sys også i forskjellige størrelser, slik at man kan tilpasser dem til forskjellige begivenheter. Blant dem finnes truseinnlegg, dagbind, nattbind, gudinnebind (et ekstra langt bind) og urinlekkasjebind (med stoffer som trekker vesker ekstra raskt). På nettsiden til Udiskre kan vi også finne tips om tøybindenes bruk og ideologien som står bak bedriften.

Stoff: bomull mot huden og som ytterste lag; flanell, bomullsfleece, french terry, hampstoffer eller zorb som absorberende lag; PUL som sperrelag

Bindenes pris: fra 60 kr til 230 kr


Unikum Design

Bildet fra Unikum Design sin nettside

Unikum Design er den mest profesjonelle bedriften på denne listen. Deres arbeid ble nylig verdsatt av Norwegian Made slik at de nå kan merke produktene sine med Konglemerke. Av bindene selger de dagbind i tre forskjellige størrelser, nattbind/postpartumbind, truseinnlegg med/uten sperrelag og oppbevaringslomme til tøybind. Og sist, men ikke minst: man kan ikke bare kjøpe hos dem et bind og hjelpe seg selv og miljø, men også hjelpe fattige jenter i Afrika. Dette fantastiske tiltaket hvor vi kan støtte afrikanske jenter ved å kjøpe dem tøybind kan dere finner her.

Stoff: velour i enten bomull eller bambus mot huden; bomull, bambus eller hamp som absorberende lag; PUL eller ull som sperrelag (da også ytterst); bomullsjersey ytterst

Bindenes pris: fra 109kr til 159kr


Vesle My

Bildet fra Vesle My sin instagram side

Tøybind er også en nyhet hos Vesle My. Syersken jobber fortsatt med å perfeksjonere formen på tøybindene, som selges til ganske rimelige priser. De selges i fire forskjellige størrelser, og i to nivåer av absorbering. Syersken foreslår også en versjon av tøybindene med borrelås til de som ikke liker knapper.

Bindenes pris: fra 30 kr til 70 kr + frakt

PS Om du er interessert å lese mer om Vesle My, anbefaler jeg å lese mitt tidligere innlegg her.


Dette kan interessere deg: