Det sies at nordmenn spiser mest iskrem gjennom månedene mai til juli. Og at den mest spesielle dagen for å nyte iskrem er 17.mai. Så kanskje du allerede har prøvd de fleste iskremene på denne listen?

Jeg har forberedt en lang liste med veganske iskremer. Mange av dem har dessverre en like lang liste med “E-stoffer”. Denne gangen er fokuset på veganske alternativer, ikke helse, men jeg har prøvd å påpeke sunnere alternativer. Ved noen is på listen finner du “*”. Det betyr at iskremen kommer fra en norsk bedrift, men er produsert i utlandet.

Kjeksis, pinneis, softis eller boksis? På hvilken måte liker du best å spise iskrem? Og hva slags alternativer får en vegansk nordmann ved isdisken?

I KJEKS

KRONE-IS V fra Hennig Olsen

Krone-is er kanskje den mest berømte norske iskremen. Kremfløte, sjokolade, nøtter og vaniljesmak er hva som gjør smaksopplevelsen så godt. I 2017 bestemte Hennig Olsen seg for å gjøre den tilgjengelig også for de som ikke spiser produkter basert på dyr. Kremfløte og melk fra kua ble byttet ut med rismelk og melkeproteiner ble byttet ut med erteproteiner. Den er ikke bare melkefri, men til og med glutenfri. Dessverre inneholder den mer fett, karbohydrater (og sukkerarter) og mindre protein, og har mer kalorier enn den originale Kroneisen. Noen sier at smaken av Krone- is V er langt fra smaken på den tradisjonelle isen, men alle er enige i at det er et stort skritt for den veganske is-industrien.

KRONE-IS JORDBÆR fra Hennig Olsen

Hennig Olsen stoppet ikke med Krone- is V på sin nye veganske is-vei, men lanserte også Krone- is med jordbær. Isen lages av rismel, rismelkpulver, kikertmel og hydrolysert erteprotein. Den inneholder 7% jordbær og har den samme mengden kalorier som den tradisjonelle versjonen. Dessuten er den glutenfri. Du kan finne den i 4stk multipack.


PÅ PINNE

TROPIS fra Hennig Olsen

Det finnes 3 ulike smaker av Tropis: Blå fruktis med fruktsmak, Gul fruktis med smak av ananas og Grønn fruktis med mild sitrussmak. Alle tropiske fruktpinner inneholder faktisk ikke tropiske frukter, men 15% eplejuice og naturlig aroma (fra hva sier de ikke). Og for de som er spesielt interesserte: ved produksjon av blå og grønn fruktis brukes spirulina ekstrakt. Alle Tropiser har ingen fett, protein og salt. Du kan finne dem i multipack med 10 fruktspinner.

FRISKIS FRUKTBLANDING fra Hennig Olsen

Denne fargerike iskremen lages av 50% frukt: 41% av iskremen er fruktjuice fra konsentrat, 10% er fruktpurè. Hva konsentraten og purèen inneholder er jeg ikke sikker på. Uansett, Friskis Fruktblanding ser ut som et sunnere alternativ sammenlignet andre veganske pinneis. Hvilke frukt kan du finne i den? Eple (13% eplejuice), pære (8 % pærejuice og 5% pærepurè), mango (6 % mangojuice og 3 % mangopurè), bringebær (6% bringebærjuice), banan (5 % bananjuice), og jordbær (3% jordbærjuice og 2% jordbærpurè). Friskis Fruktblanding inneholder ingen salt og nesten ingen protein og fett, noe som gjør at den bare har 87 kcal/100g.

DUGG EPLE & APPELSIN fra Hennig Olsen

Denne pinneisen tar smaken fra 43% eplejuice og 7,3% appelsinjuice og aromaer. Det er et litt sunnere alternativ sammenlignet med andre iskremer. De selges separat på pinne 85ml og i 6stk multipack.

ZEROH! LEMON & GUAVA fra Hennig Olsen

Verdens første iskrem uten kalorier! Denne is-galskapen ble lansert dette året, 2019. Zeroh! er et interessant alternativ til diabetikere og de som slanker seg, fordi den inneholder zero sukker, men bruker derimot sukralose og aspartam.

LOLLIPOP fra Diplom Is

LOLLIPOP ORIGINAL

Den vanligste Lollipop isen. Har smak av appelsin (inneholder appelsinjuice fra konsentrat) og bringebær (inneholder bringebærjuice fra konsentrat). Dessuten er den toppet med sjokolade (laget av fettredusert kakao). Den fåes separat, i 10stk pakke og i stor 15stk pakke.

LOLLIPOP SPINN

En vanlig is med smak av appelsin (4,5% appelsinjuice fra konsentrat), sitron (2% sitronjuice fra konsentrat) og jordbær (0,9% jordbærjuice) i en funky vridd form. Den fåes også på boks (se under).

*LOLLIPOP SUPERSPINN

En ny versjon av Diploms Lollipop Spinn. Denne gangen med tropisk smak. Den inneholder små mengder frukt, men litt mer enn den første versjonen: 6,8% fruktpuré av mango og fersken og fruktjuice fra konsentrat av pasjonsfrukt og ananas. Den er produsert for Diplom Is i Spania.

BRAINCOOLER fra Diplom Is

En blå-rosa softis med smak av bringebær og tutti frutti. Inneholder ingen frukt.

FRUITERO fra Diplom Is

Et sunnere alternativ fra Diploms softiser. Det fåes i to ulike smaker: mango og bær. Du kan finne dem separat og sammen i en pakke på 10stk.

FRUITERO MANGO

Inntil 50% kommer fra mango: 18% fra mangopuré, 16% fra mangopuré fra konsentrat og 16% fra mangojuice fra konsentrat. Gulrotkonsentrat tilsettes også. De inneholder 68 kcal per stykk, som blir 98 kcal per 100g, (den lages med både sukker og glukosesirup), som gjør den litt mer fetende enn Hennig Olsen Friskis Fruktblanding (se ovenfor).

FRUITERO BRINGEBÆR OG JORDBÆR

Inntil 50% kommer fra bær: den lages med 23% bringebærjuice fra konsentrat, 3% bringebærpuré, 18% jordbærjuice fra konsentrat og 7% jordbærpuré. Dessuten inneholder den også sitronjuice fra konsentrat og litt fra grønnsaker: sort gulrot, gulrot konsentrat og potetprotein. De har 72 kcal per stykk, som er inntil 105 kcal per 100g.

SAFTSPINNER fra FirstPrice

De skriver at de har jordbær og appelsinsmak, men hva slags smak de egentlig har er jeg redd for å sjekke, fordi den eneste «grønne» tingen som jeg fant blant deres ingredienser er gulrotekstrakt. Men jeg fant også to fordeler: de er billige og veganske. Du kan finne dem i 16stk multipack i Unil butikker. Produsenten er norsk, men de er laget i Sverige.


I POSE

SOLO fra Hennig Olsen

Isen er basert på den originale Solo brus-resepten. Den inneholder 15% appelsinjuice.

FROZEN BRAINCOOLER fra Diplom Is

Den fåes i 5 ulike smaker. Den er basert på vann og aromaer. Usunn, men vegansk og med få kalorier: 68 kcal / 100g.


I BOKS

BRINGEBÆRSORBET fra Reins Kloster AS

Denne isen fortjener førsteplass på vår liste. Den lages av friske, økologiske bær fra Trøndelag. Den inneholder 76% bringebær(!), rørrsukker og sitronsaft. Og det er det! Dessuten er alle 3 ingrediensene økologiske. Denne iskremen er den sunneste veganske isen som jeg har funnet blant de berømte isprodusentene, og den ser kjempe deilig ut! Både i smak og bruken av lokale varer ble verdsatt av juryen fra Det Norske Måltid, som i 2016 tildelte den premien «Årets godbit». Den fåes i en liten 125ml boks.


RØROS IS fra Galåvolden Gård

Sorbetisene lages bare av naturlige ingredienser. Selges i 130ml og 0,5l porsjonsbokser. Du kan finne dem i lokale butikker i Trøndelag. Info for de som har noe imot det: gården selger også kjøtt.

BLÅBÆRSORBET

inneholder 47% blåbær. Bær plukkes på Rørostraktene. Denne isen var finalist i Årets godbit til Det Norske Måltid 2016!

JORDBÆRSORBET

inneholder 50% norske jordbær.

ALM GARD SORBETER fra Alm Gård

Nesten alle deres iskremer er økologiske. Av sorbetisene kan bare jordbærsorbeen ikke kalles økologisk.

BRINGEBÆRSORBET

lages av 40% Veten bringebær (det tradisjonell norske typen) fra Alm Gård hage. Bringebærene er preget av en fersk, syrlig smak. Sorbetisen er økologisk.

JORDBÆRSORBET

lages av 50% jordbær. Jordbærene er ikke økologiske, men kjøpt lokalt, fra nabobygda til Alm Gård. Alle andre ingredienser til sorbetisen er økologiske.

MANGO-APPELISNSORBET

lages begge av fersk mango og mangojuice. Den er økologisk.

PLOMMESORBET

lages av ulike typer plommer fra Alm Gårds plommetrær. Det er tilsatt mandel også. Den er økologisk.

RIPSSORBET

denne isen er hva Alm Gård skryter mest av. Det er en helt eksklusiv sesong-is laget av rips som er plukket på gården. Og dessuten den er økologisk (selvfølgelig)

SORBETER fra Kulinaris

Alle Kulinaris sine iskremer er basert på ekte frukt, noe som gjør dem til en is av høy kvalitet. De selges i 0,5l bokser. De lages i Kolbotn, i nærheten av Oslo.

BRINGEBÆRSORBET

inneholder 40% bringebær.

JORDBÆRSORBET

er en kombo med lime. Den inneholder 54% jordbær og 7% limejuice. Det er den mest populære av Kulinaris sine iskremer

SITRONSORBET

lages med 17% siciliansk sitronjuice. Den anbefales å spise sammen med Mangosorbet

MANGOSORBET

inneholder 26% mango. Det brukes sitronjuice i produksjonen. Den anbefales å spise med Kokossorbet.

KOKOSSORBET

lages av 40% kokos. Den inneholder også sitronjuice. Det sies at den passer veldig godt sammen med andre smaker.

RABARBRASORBET

lages av 50% rabarbra (fra Askim fruktpresse). Smaken beskrives som syrlig og søt.

DUGG fra Hennig Olsen

De fås i tre ulike sorbeter og som en fremragende vegansk kokos-is. Du finner alle i 0,5l bokser.

DUGG VEGANSK KOKOS IS

er en annen iskrem laget av Hennig Olsen laget på vegansk måte! Den er basert på rismelk (rismelkpulver) og kokosmelk (7,4%). Oljen som brukes er også fra kokos. Hennig Olsen skryter av at den tilsettes med Hennig Olsens egen sjokoladesaus. Og hvem liker ikke kokos og sjokolade?

DUGG SITRONSORBET

lages av 16% sitronjuice. Den inneholder også naturlig sitronaroma. Den inneholder litt mindre sitronjuice, men også mindre sukkerarter, og har dermed mindre kalorier enn Kulinaris Sitronsorbet.

DUGG BRINGEBÆRSORBET

inneholder bringebær fra ulike kilder: 16% av isen lages av juice fra konsentrat, 16% fra purè og 2% er ekte bringebær.

DUGG MANGOSORBET

lages av 19% mangojuice og 9% av… Alphonso mangopurè, hva enn det er.

DREAM VEGAN SJOKOLADE fra Diplom Is

Den eneste isen fra Diplom Is laget nettopp for veganere. Ifølge selskapet er den basert på mandel, sjokolade og sjokosaus (7%). Jeg syns dette høres fantastisk ut, men når du ser på ingrediensene finner du faktisk kun 1,9% mandelpasta og fettredusert kakaopulver (3%) og kakaoekstrakt. Noe som kan være interessant for de som liker idrett: den inneholder 2,2g protein per 100g. De selges i 0,5l bokser, som betyr at hvis du ikke deler den med andre så skal du få i deg 11g protein. Isen er ikke veldig sunn, men sammenlignet med andre Diplom is uten melk, er den et litt sunnere alternativ.


FAVORITTER BRAINCOOLER fra Diplom Is

FAVORITTER BRAINCOOLER fra Diplom Is

Vannis med smak av bringebær og tutti frutti. Den inneholder ingen bær. Den fåes i boks på 1,2 og på pinne (se ovenfor).

FAVORITTER LOLLIPOP fra Diplom Is

1,2 l av vannis med appelsin- og bringebærsmak. Det står ikke hvor mye appelsin- og bringebærjuice (fra konsentrat) den inneholder. Den søtes med sukker, druesukker og glukosesirup og tilsettes mange forskjellige tilsetningsstoffer.