Hva er den mest kjente norske sjokoladen? Kvikk Lunsj kanskje? Jeg ble introdusert for den på norskkurs: det mest typiske norske godteriet, alltid spist på skitur. Eller bare en tur generelt. I henhold til Wikipedia spiser hver nordmann i løpet av ett år i gjennomsnitt 9 Kvikk Lunsj-sjokolader. Det burde være nok for å ta den norske førsteplassen.  Men vent… i 1993 ble Freia kjøpt opp i det amerikansk matvarekonsern Mondelēz International. Så la oss legge bort min samboers favorittsjokolade som er Freia mørk sjokolade og ta en titt på de EKTE produsentene av norsk sjokolade.

Listen inkluderer utvalgte norske sjokoladeprodusenter: fra varer med rimelig pris som er lette å kjøpe i butikken til høykvalitets håndverksprodukter i nydelige emballasjer som selges på mer utvalgte plasser. Alle sjokoladeprodusentene har to ting til felles: deres eierandeler tilhører nordmenn og produktene deres kan du lett kjøpe på nett.

Nidar

Bildet fra https://www.nidar.no/brands/vill/

Det største norske sjokolade- og godterimerket, med mer enn 100 års tradisjon, har laget et bredt utvalg av sjokoladeprodukter til rimelige priser. Sjokoladebarer, konfektesker, kjeks og mye mer… Ulike smakskombinasjoner og former. Alt lett tilgjengelig når som helst. Ulempen er at det ikke er sunne ingredienser, men det virker som de begynner å tenke nytt, fordi den nye merkevaren Vill lanseres som både «digg og bedre for kroppen» med mer sjokolade, nøtter og bær, samt mindre sukker.


Made by Berit Nordstrand

Bildet fra https://beritnordstrand.no/handleguide/

Dette merket er et datterselskap av bedriften Synnøve, signert av Berit Nordstand – utdannet lege, forfatter og foredragsholder spesielt interessert i sunn mat. Alle sjokoladene er kun laget av naturlige råvarer, samt at de er økologiske og fairtrade. Merket annonserer også at i stedet for vanlig sukker bruker de kokosblomstsukker, men om det faktisk er sunnere er man ikke helt sikre på. Uansett, Made by Berit Nordstrand sjokolader er definitivt et sunnere alternativ for gjennomsnittlig sjokolade, like lett tilgjengelige og til en god pris.


 

Jentene på tunet

Sjokoladen deres kan du nyte både for deilig smak, samt fremdragende og elegant utseende. Hver sjokoladebit ser ut som et lite kunstverk. Merkenavnet Sjokoladefryd passer helt perfekt til deres sjokoladehåndverk. Av deres tilbud kan du finne ulike typer konfektesker, plater, barer og pinner til varmsjokolade. Jentene bruker ferske høykvalitetsfrukter, krydder, nøtter og fransk Valrhonasjokolade. For sine søtsaker har de vunnet mange priser både nasjonalt og internasjonalt. Du kan kjøpe sjokoladebitene på deres nettside og i ulike utsalgssteder over hele landet. Hvis du lurer på hvor den nærmeste er fra deg, så er du velkommen til å kontakte Jentene på tunet.


 

Fjåk

En ekte perle blant sjokolademakere. De var de første i Norge som lagde bean to bar sjokolade (håndverksmessig sjokolade fra bunnen av). Bedriften ble etablert i 2017 av Agurtxane Concellon og Siv Hereid og allerede påfølgende år fikk de mange internasjonale priser for arbeidet deres. Damene smakstilsetter sin rene sjokolade med norske bær fra nærliggende områder. De lager barer og konfekter. Denne kvalitetssjokoladen finner du på Fjåks nettside og hos forskjellige forhandlere i Hordaland, Rogaland og Oslo.


 

Sjokolade Camilla

Bildet fra Sjokolade Camilla

Håndverkerksjokoladene er laget av chocolatier Camilla Nielsen og hennes lille team. Sjokoladeriet ser koselig ut og sjokoladebitene deres lages med kjærlighet. De bruker lokale finnmarksbær, nordnorsk havsalt og italiensk sjokolade. Fantastisk godteri for bærelskere: de har bredt spekter av bærtrøfler inkludert multebær og krøkebær! De har også en sjokoladeplate dekket med mange ting som varierer etter årstid, sesong og høytid. Alle produktene finnes på Sjokolade-Camillas nettside.


 

Pash

Bildet fra http://pashsjokolade.no/bilder

Sjokolader inspirert av reiser gjennom verden og kjærlighet til lokal norsk kultur og natur er laget av Philippe Alexander Smith Hogsten. For å lage sjokoladeplater bruker PASH frysetørkte frukter (da er de fulle av næringsstoffer) og sertifisert sjokolade som sikrer en bærekraftig produksjon av kakao. Deres emballasje er helt biologisk nedbrytbar. Og dette er ikke alt(!): med en del av overskuddet av sjokoladeplatene som blir solgt, så støtter bedriften Hold Norge Rent. Du kan finne produktene deres på PASHs nettbutikk og i flere lokal butikker oppført på PASH nettside.