Skal du på sommerferie til Vesterålen? Ble du tidligere kjent med Vesterålen og nå savner du tilbake? Eller lurer du bare på om hva er som skjer like over den berømte Lofoten? 😉 Da er dette innlegget skrives akkurat til deg!

Jeg har bodd i Vesterålen i nesten tre år, og her presenterer jeg bedrifter som for det meste ikke finnes i en vanlig guide, men som absolutt er verdt å bli kjent med! Tingene de skaper er ikke bare fantastiske, men også bærekraftige og veldig unike, som tar inspirasjon fra lokal historie og natur. Av og til tilbyr de også småretter og drikkevarer fra egne kaféer, så om du er på din Vesterålen-tur kan du gjerne hvile hos dem og nyte lokal mat og kunst.


ANDØYA

ALVELAND butikk, nettbutikk, kafé, overnatting

Kanskje Nord-Norges mest kjente såpeverksted. Når de lager sin naturlige kosmetikk bruker de ofte lokale planter fra Andøya, noe som gjør produktene deres veldig spesielle. Foruten naturlige såper, som er hovedproduktet, håndlager de også annen kosmetikk som 2i1 shamposåpe, kroppsoljer, salver, hundesjampo og til og med bunadsåpe! Kosmetikken selges både lokalt i Dverberg og på netbbutikk, men også hos mer enn 100 forhandlere over hele Norge. Butikken tilbyr også sunne produkter fra andre nisjebedrifter, kortreist mat som du kan smake i deres kjempekoselige kafé og overnatting i en over 100 gammel lensmannsgård.

WYRD VIKING DESIGN – nettbutikk, kurs

Drakt fra Jernalderen og Vikingtiden. Klærne er håndlagde i naturlige materialer. Ved å lage dem bruker skaperen gamle håndverksteknikker som nålebinding, plantefarging og brikkevev. Av og til holder hun også kurs hvor man kan lære om nettopp disse teknikkene. Du kan sjekke Wyrd VikingDesign sine nyheter her eller ta en titt på bilder fra hennes prosjekter her.

HADSELØYA

GALLERI UVÆR – butikk, nettbutikk, kafé

Glassproduktene delt inn i forskjellige tema-kategorier som for eksempel tradisjon, kjærlighet, havet. Det finnes fat, skåler og masse hengende pynt her. Motivene som repeteres mest er hjerte, fugl og såkalt «ja-dame». Galleriet samarbeider med Betty’s Tesalong. Du kan ta en titt på galleriet sin nettbutikk her.

KERAMIKK KAFE BLÅ butikk, netbutikk, kafé

Keramikkverksted hvor boller, kopper, fat, tallerkener, såpeskåler, vaser, ostebrett og eggbrett håndlages. I tillegg, spesielt for Hadseløya-elskere, tilbys også Stokmarknes og Melbu keramikk-suvenirer. Du kan velge noe som passer best din smak i den lokale butikken mens du koser deg i kaféen, eller finne noe fint på nettbutikken her.

HINNØYA

DEN SORTE GRYTE gårdsbutikk, nettbutikk, restaurant, museum

Ysteri med utrolig bredt utvalg av oster. Ostene produseres av geitemelk fra egne geiter. Av oster finnes det for eksempel brunost, forskjellige slags prim, gomme, flere typer hvitost, camembert etc. Noen av ostene har fått anerkjennelse internasjonalt og vunnet gull i oste-VM! På gården lages også dessertprodukter som karamellpudding og ostekake, og andre ting og tang som lages fra geit. I gårdsbutikken selges også innkjøpte varer fra andre lokale produsenter. På gården serveres mat i gårdsrestauranten og det tilbys turer på gårdsmuséet. Produktene til Den Sorte Gryte og utsalgssteder finnes her.

LUGGA BIRGITH KNUTSEN nettbutikk

Oppskriftsboken for lugga skrevet av lugga-eksperten Birgith Knutsen. Luggene er tradisjonelle fottøy laget hovedsakelig i ull. De er kjempevarme og mulig å bruke ute. Du kan gjerne ta en titt på dem her, og bestille luggeboken din her. I det siste har også Birgith begynt å lage noe helt annet: smittevernsklær som munnbind og hetter. Hettene hjelper å holde håret på plass, så de passer alle de som ikke vil finne håret sitt i det de holder på med (perfekt til leger, sykepleiere, kokker, bakere, keramikere, malere, etc.). Du kan sjekke aktuelle tilbud her.

NENASTORE – nettbutikk

Interiørprodukter i rekved. Blant dem finnes det fjøler, lysestaker, skilter, nøkkelringer, knaggrekker. De karakteristiske temaene som gjentas på mange av produktene er et hus-motiv og lokale Nordnorske uttrykk. Produktene endres ofte, men Nenastore tilbyr også muligheten til å skape ting på bestilling. Du kan lese mer om Nenastore sine produkter her eller ta en titt på aktuelle tilbud og ta kontaktt med butikken her.

ULLHJERTE – nettbutikk

Forskjellige slags ullprodukter laget av godkjent husflidshåndverker. Skaperen bruker ull fra spælsau (en gammelnorsk sauerase) fra en nærliggende gård og spinner den selv. Hun lager tøfler, lugger, innleggssåler til sko, pulsvarmere, votter, sitteunderlag, armbånd, nisser, mm., samt tilbehør og sko som passer både voksne og barn. Dessuten lager hun ullsåper av norsk ull og franske såper. Du kan sjekke Ullhjerte sine aktuelle tilbud her eller kjøpe produktene hos Musbakken gård på Sortland.

LANGØYA

BLIKKFANGnettbutikk

Klær i naturlig stoff: ull, lin og bomull. I fokus står nydelige knelange skjørt: ullskjørter til kuldetider og lin/bomullskjørter til varmetider. Klærne er håndsydde av fairtrade tekstiler. De er inspirert av nordnorsk natur. Du kan lese mer om denne spennende bedriften her eller hoppe rett til nettbutikken her.

HINDØ KAFFEBRÆNDERI – butikk, nettbutikk

Kaffebrenneri som tilbyr råvarer av høy kvalitet til kaffegourmet. De brenner kaffebønner fra land som er berømte for sin kaffe av høyeste kvalitet, nettopp Colombia og Etiopia. Kundens favorittkaffe heter Bålkaffe, og den passer perfekt til å ha med ut på tur 😊 Du kan bestille deres kaffe på nett her, finne den hos Hindø sin lokale butikk på Sortland, eller hos Hindø sine forhandlere (se her for å finne det nærmeste salgsstedet fra deg).