I dag vil jeg fortelle dere om én av mine favoritt-bedrifter: hvor produktene er håndlagde av kunstnere både med og uten yrkeshemming, de er bærekraftige og av høy kvalitet. Dette verkstedet er noe alle nordmenn bør kjenne til, etter min mening!

Aurora Verksted

Allerede i nesten 30 år har kunstnere fra Aurora forent sine ideer og utviklet fantastiske produkter. Fra en liten stiftelse er de blitt omgjort til en kraftig bedrift med 100 arbeidere på to lokasjoner. Studio og Verksted Aurora på Bærum, og butikken Respect by Aurora på Majorstukrysset i Oslo. De kaller det kollektiv kunst og design: kunstnere med og uten formell utdanning, med og uten yrkeshemming som arbeider sammen. Hver av dem med sitt eget bidrag i produksjon av varer.

«Vi leter etter hverandres ferdigheter og talenter, kunnskap og behov som benyttes i et målrettet arbeid for å lage kunst og utvikle nytt design. Vi benytter også prinsippet rett mann på rett plass og har meget høye kvalitetskrav til produktene vi lager» forteller Hege Gimle, teamleder i keramikk.

Det tar mot for å gjøre hva de fleste kun snakker om: respektere og støtte yrkeshemming. I Verksted Aurora stopper de ikke bare ved dette, men fortsett ved gi dem et sted hvor de kan utvikle seg og vise andre at de også kan bidrar med i livet vårt. Og effekten av den kollektive kunsten er virkelig overveldende!

Verkstedet har et ganske bredt spekter av kunstarbeid innen keramikk, maling og tekstil. La oss ta en titt på førstnevnte.

Aurora porselen blir laget i Høyvika, Bærum. I verkstedet jobber 10 til 15 personer hver dag. De arbeider sammen i team bestående av både yrkeshemmede og funksjonsfriske på kunstarbeid eller i produksjon av produkter. «Ofte ser vi at vårt behov for å tilrettelegge for mennesker med yrkeshemming gir ny dekor eller form på produkter, andre ganger kan det starte helt nye produksjoner og verksteder blir til.» forteller Hege.

Kunstnere lager keramikk fra bunnen av: de arbeider med både porselen som støpes i gipsformer, og med plastisk steingodsleire som formes for hånd. De lar porselen gå gjennom mange prosesser som sikrer produksjon av god kvalitet.

Salat-, frukt-, suppeboller, tallerkener, kopper, plantepotter, vaser… Alle er i en nydelig, delikat stil. Av mønstre er dominerer av abstraksjon og pastellfarger. Formene er runde, enkle og behagelige å se på. Denne keramikken kan enkelt passe inn i de fleste hjem og kombineres med forskjellige interiørdesign. Keramikken til Verksted Aurora er et vakkert eksempel på skandinavisk moderne kunst. Om du er interessert kan du kjøpe den på Aurora Verksted sin side, i Respect by Aurora butikken på Kirkeveien 62 i Oslo, eller hos forhandlere: Norway Designs i Oslo og NY norsk design i Røros.

Ingen kan alt

Alle kan noe

Sammen kan vi det meste

sier Aurora Verksted sitt motto, og med dette la oss fullføre dagens innlegget.